Istorijat kluba

Print
Created on Sunday, 05 August 2012

bazenU sportskom životu Lukavca plivanje je jedna od najstarijih sportskih grana. Uporedo sa razvojem Lukavca od kraja 19. stoljeća razvijalo se i plivanje na rijeci Spreči. U periodu između prvog i drugog svjetskog rata u sklopu lukavačkog sokolskog društva počinju da se upražnjavaju igre na vodi i u vodi i sve se to organizuje na rijeci Spreči.
1932. godine na Spreči se održava Sokolsko župsko takmičenje u plivanju. Od 1945. godine, prvo radničko sportsko društvo ''Hemičar'' organizuje plivačke aktivnosti na rijeci Spreči.
Početkom rada novog plivačkog olimpijskog bazena 1959. godine, a i nastajanjem velikog Modračkog jezera DTV ''Partizan'', Prokosovići, Modrac i drugi iz okoline jezera, a posebno plivački klub ''Galeb'' i Društvo za sportove na vodi iz Lukavca rade na razvoju plivačkih disciplina, igra se i vaterpolo, čime su otvorene velike perspektive za razvoj svih ''vodenih'' sportova u Lukavcu i okolini. Izgradnjom olimpijskog bazena stvorena je mogućnost za razvoj masovnog i kvalitetnog plivačkog sporta.
U Lukavcu je 1965. godine održan vaterpolo turnir bosansko-hercegovačkih klubova sa željom da se ovaj sport afirmiše. 1967. godine dolazi do formiranja inicijativnog odbora kojem je stavljeno u zadatak da osnuje plivački klub. U decembru 1969. godine formiran je PK ''Galeb'' Lukavac.
Prvi nastup lukavčani bilježe 1969. godine. Od zapaženijih rezultata plivača PK ''Galeb'' ističemo osvajanje republičkog prvenstva u kategoriji pionira i pionirki do 10 godina koje se održalo 1978. godine u Trebinju. U međuvremenu lukavčani su imali zapaženih rezultata i na državnim šampionatima ex-Jugoslavije. Od 1970. do 1990. godine plivači PK ''Galeb'' postižu više republičkih rekordnih rezultata, kao i drugih i trećih mjesta na prvenstvima BiH.
Formiranjem Društva sportova na vodi 1982. godine sa svojim sekcijama (ronilačka, kajakaška, veslačka) lukavački sport je obogaćen sa preostalim vidovima aktivnosti u vodi i na vodi.
Početkom rata 1992. godine plivački klub ''Galeb-Koksara'' Lukavac prestaje sa radom da bi 1994. godine obnovio svoj rad i počeo da postiže zapažene rezultate na državnim prvenstvima kojih je i sam bio organizator.

 

Thursday the 2nd. Custom text here. Design © Top poker sites - All rights reserved.